Готвачи, бармани и сервитьори демонстрират умения
От днес (1 октомври) до края на седмицата курортният комплекс „Златни пясъци“ е домакин на фестивала „Пагур“, който събира млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Организатор на форума е Българската асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.
По време на конкурсната програма младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация. Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори.
Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в произведения на изкуството. Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.
В петък и събота (3 и 4 октомври) международният форум ще е домакин на кулинарното събитие „Flavor Couture“. В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство. Посетителите ще могат да се насладят на дегустации и презентации на зелено сирене от Черни Вит, на трюфели, кафе, шоколад, шафран, зехтин и биолимец. Подготвени са любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и представяне на професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта.
Сред специалните участници в програмата са бариста Йордан Дъбов, Евгени Филчев и шоколадите Puratos, Димитър Димитров с Thracian Truffles, Rosey’s Mark – Фондация ядлива роза, Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит и още лектори и производители.