Божил Колев: Искам Черно море да стане шампион, знам как работи Илиан Илиев

Футболист номер едно на Варна за ХХ век, участник на Мондиал 1974 в ФРГ.
Божил Колев: Искам Черно море да стане шампион, знам как работи Илиан Илиев
Източник: vsport.bg

Божил Колев в края на миналата година направи страхотен жест, подарявайки оригиналната си диплома от кьолнската футболна школа на музея във Юнашкия салон във Варна. Преди години заедно с друга футболна легенда Христо Бонев завърши прочутата немска школа за треньори. Рожба на Черно море, големите му успехи са свързани с 31-кратния български шампион ЦСКА, с чийто отбор пет пъти вдига титлата и три пъти Националната купа. Футболист номер едно на Варна за ХХ век, участник на Мондиал 1974 в ФРГ.

На днешния ден празнува 75 годишния си юбилей, като направи специален коментар за очакванията си за развитието на любимите му клубове от Варна и София, които ще бъдат в изходна позиция да се борят за титлата след началото на пролетния дял на шампионата. Божил Колев си спомни и за футболния корифей Франц Бекенбауер, когото футболният свят изгуби преди броени дни.

Този сезон се очертава като един от най-интересните за последните години и може би защото отборът, от който започна кариерата ми, е напът да направи нещо запомнящо се. На три точки пред Лудогорец и ЦСКА, но мачовете навлизат в една решителна фаза и всичко може да се случи. Аз лично бих желал Черно море да стане шампион, защото това ще бъде първа историческа титла за отбора след края на Втората световна война условно казано. През тези изминали години има два бронзови медала и спечелена Купа на България и ако това се случи, ще е една награда за усилията на Илиан Илиев и неговия щаб. Знам го как работи, с какъв хъс, себераздаване, създаде една професионална организация и това рано или късно трябва да се отплати. Клубът за нашите стандарти е добре обезпечен и с правилна трансферна политика. Продадоха се изгодно преди време добри играчи. Много ме радва и фактът, че доста момчета от школата се утвърждават в отбора, дава се шанс на младите, нещо, което водещите отбори не правят. Но както казах, все още нищо не е решено и голямата футболна битка започва от пролетта.

Имал съм възможност на терена да бъда съперник на големи футболни личности и един от тях е Франц Бекенбауер. Това се случи в 1/4-финал за КЕШ през 1974 г. като играч на ЦСКА. Имахме страхотен отбор. Всички знаят с какви играчи разполагахме и тогава много драматично бяхме отстранени от Байерн (Мюнхен). Години по късно се сприятелихме, докато се обучавахме заедно със Христо Бонев в треньорската школа в Кьолн… Трябва да Ви кажа, че освен велик футболист, Бекенбауер бе един много приветлив и приятелски настроен човек. Когато съчетаваш спортен талант и човешки качества, няма как да не останеш в историята и да не бъдеш сочен за пример.