Петър Мицин е най-добър плувец за 2023г в България.

Николай Вакареев беше определен за най-добър наставник в плуването за 2023 г.
Петър Мицин е най-добър плувец за 2023г в България.

Българската федерация плувни спортове определи най-добрите състезатели и треньори за 2023 г. в трите направления - плуване, артистично плуване и скокове във вода.
Световният и европейски шампион за юноши Петър Мицин беше определен за плувец Номер 1 на България за отминаващата година. Мицин спечели световната титла на 400 м свободен стил и стана сребърен медалист на 800 м свободен стил на първенството за състезатели до 19 години в Нетаня, Израел. В същата възрастова група той триумфира в три дисциплини на Европейското първенство в Белград, Сърбия, поставяйки и световен рекорд за юноши на 400 м свободен стил. Петър Мицин спечели и европейската титла в дисциплината на шампионата за мъже до 23 години в Дъблин, Република Ирландия.

Ето как изглежда подреждането н топ 10 в плуването:

Петър Мицин
Диана Петкова
Габриела Георгиева
Йосиф Миладинов
Любомир Епитропов
Йордан Янчев
Тонислав Събев
Калоян Левтеров
Калоян Братанов
Даниел Нанков

Николай Вакареев беше определен за най-добър наставник в плуването за 2023 г.

Управителният съвет на БФПС посочи Ива Ереминова за най-добър състезател по скокове във вода, а Далия Пенкова и Саша Митева бяла избрани за най-добри в артистичното плуване. При треньорите Георги Чобанов /скокове във вода/ и Галина Георгиева /артистично плуване/ бяха посочени за най-добри през 2023 г.
Състезателите и наставниците ще бъдат наградени по време на церемония в началото на следващата година.