Потвърден доживотен затвор на мъж, убил жената, с която съжителствал

 Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра. Непосредствена причина за смъртта е тежката черепно-мозъчна травма.
Потвърден доживотен затвор на мъж, убил жената, с която съжителствал
Източник: Апелативен съд Варна

Варненският апелативен съд потвърди присъда на Шуменския окръжен съд, с която мъж е бил осъден на доживотен затвор за убийството на жената, с която живеел на семейни начала. Абил А. е извършил престъплението по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и при условията на домашно насилие. С жалба пред горната инстанция подсъдимият поиска намаляване на наказанието.

Мъжът живеел с 14 години по-възрастната от него пострадала Силвия С. в с. Черноглавци. Често употребявал алкохол в големи количества, след което проявявал физическа агресия спрямо съжителката си. Жената неколкократно напускала семейното жилище и се приютявала при свои близки, но след това се връщала при подсъдимия, тъй като той обещавал, че повече няма да я бие.

Районните кметства започват да раздават консумативи за пролетното почистване на Варна на 27 април 

На 7.11.2022 г. на публично място пред свидетел подсъдимият нанесъл удари на жената, като я обвинил в изневяра. Двамата се прибрали в дома си, където агресията ескалирала и той започнал отново да я бие. Нанасял й удари по главата и тялото с юмруци и с крака, с маша за камина, рязал ухото й, прогорил с цигара тялото й. През различни интервали от време Абил А. влизал в стаята, в която лежала 69-годишната пострадала. Макар да забелязвал, че състоянието й се влошава, не потърсил медицинска помощ. Съзнавайки тежестта на причинените увреждания и вероятността за смъртен изход, той заключил къщата със синджир и катинар като знак, че вътре няма хора и напуснал селото. Пет дни по-късно безжизненото тяло на Силвия било открито от непълнолетния му син. Подсъдимият бил издирван, установен и задържан. 

 Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра. Непосредствена причина за смъртта е тежката черепно-мозъчна травма. 

 Иззетите веществени доказателства, заключенията на назначените експертизи не оставят място за съмнение за обема, интензитета, средствата и стадиите в упражненото насилие и неговото авторство. Подсъдимият е бил напълно наясно с последиците от множеството удари в жизненоважни органи на потърпевшата, сменял е средствата, с които й причинявал болка и е продължавал да я малтретира, възприемал е влошаването на състоянието й, но въпреки това е добавял нови мъки и страдания, включително върху голото й тяло. Тази последователност очертава непосредственото му желание да сложи край на живота й. 

Двама мъже, обвиняеми за извършването на кражба от частен дом, остават в ареста

 Безспорно деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, проявена от Адил А., като обстоятелствата разкриват ярост, свирепост, отмъстителност, садизъм и липса на състрадание. Подсъдимият е причинил смъртта на Силвия в условията на домашно насилие. По време на 3-годишното им съжителство, той системно я е биел и е взимал парите от пенсията й, за да се снабдява с алкохол. 

Според въззивната инстанция деянието е с изключително висока обществена опасност, тъй като засяга най-ценното благо - човешкия живот. Престъплението е било укривано близо 5 денонощия. Обществената опасност и на дееца съдът намери за изключително висока, предвид спецификите на личността му. И горестоящият съд не намери смекчаващи вината обстоятелства на фона на множеството отегчаващи. Подсъдимият е осъждан 2 пъти, включително за опит за убийство. 

 Апелативният съд счита, че първата инстанция е наложила наказание, което съответства на извършеното изключително тежко престъпление. Доживотният затвор в случая е справедлива санкция, защото единствено така биха се постигнали целите на закона: да се предпази обществото от рисковете, разкривани от личността на подсъдимия, да се въздейства предупредително и възпиращо спрямо останалите граждани. „Високата морална укоримост на извършеното, тежестта на престъпния резултат и открояването на проявата на подсъдимия спрямо останалите от този вид подкрепят извод за обоснованост на максималната строгост на закона“, е записано в решението на Апелативен съд – Варна.

 Съдебният акт подлежи на обжалване пред ВКС