Без кмета в зала, общински съветници питаха за законността на новия ресторант на Траката

Що се отнася до гласуването на направени предложения, с най-голямо обществено значение в днешния дневен ред бяха въпросите за градския транспорт и социалните предприятия.
Без кмета в зала, общински съветници питаха за законността на новия ресторант на Траката
Източник: Пресцентър на Община Варна

В предизборно настроение премина днeшното 11-то заседание на Общински съвет – Варна, като това не попречи на приемането на няколко изключително важни точки, които бяха подкрепени от Алтернативата на гражданите. За съжаление, кметът не уважи заседанието на местния парламент и не отговори на подготвените от общинските съветници въпроси към него.

Съветникът от Алтернативата на гражданите -  Владислав Бакалов -  за пореден път повдигна темата за законността на няколко строежа, сред които и този на мястото на изгорелия рибен ресторант на Траката. 

От предоставения писмен отговор на кмета става ясно, че на собственика на сградата-заведение за хранене е било издадено удостоверение за търпимост през 2020 г., след което същата тази сграда е изгоряла 2023г. В последствие, комисията, назначена от кмета, се събира и решава, че изгорялата сграда е увредена и не отговаря на изискванията. Вместо да се обезопаси или събори, сградата е съборена и на нейно място е построена чисто нова сграда. По-висока и на по-голяма площ, която също няма разрешение за строеж. Цялата тази процедура минава като ремонт на сграда, за която има разрешително за търпимост, а не разрешение за строеж.

Другите засегнати въпроси, съответно от Иво Балчев и Мартин Димов, бяха насочени към ефективността на администрацията по забавените преписки и решаването на проблемите с градския вандализъм в града.

Що се отнася до гласуването на направени предложения, с най-голямо обществено значение в днешния дневен ред бяха въпросите за градския транспорт и социалните предприятия.  С единодушната подкрепа на общинските съветници от Алтернативата на гражданите, Варна става първият град в България, в който всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания ще пътуват безплатно в градския транспорт. Подкрепихме също намаляване на цените на абонаментните карти до съседните села и курортни комплекси. Пътуващите до петте села в общината – Тополи, Константиново, Казашко, Звездица и Каменар, както и до к.к. „Златни пясъци“, Аладжа манастир и местността Корабостроител /Крушките/ вече ще плащат по 40 лева месечно.

Картата за 90 дни ще струва 110 лева, за 180 дни – 215 лева, а за 1 година – 420 лева.