В края на годината започва основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“

Няма да има затваряне на услугата за хора с увреждания, a в социалното заведение ще бъде доставен нов специализиран микробус с две места за инвалидни колички
В края на годината започва основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“
Източник: Пресцентър на Община Варна

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“. Проектът ще се финансира с европейски средства по Националния план за възстановяване и устойчивост и е на стойност 7,7 млн. лв. Това съобщи на пресконференция днес заместник-кметът по социалните въпроси Снежана Апостолова. В брифинга участва и директорът на дома Валентни Пранджев.

Дом „Гергана“ е построен през 1936 година и оттогава не е правен основен ремонт на сградата. Предстоящите строителни дейности включват реновиране на помещенията за потребителите и изграждане на стаи за рехабилитация. Ремонт ще се извърши също на хранителния комплекс и пералното помещение. Ще се облагороди и дворното пространство. Разчетите са в края на тази или най-късно в  началото на следващата година да започнат същинските ремонтни дейности. Те ще продължат 12 месеца, а цялата процедура с провеждането на обществената поръчка ще отнеме около 18 месеца. В момента сме на етап подаване на крайно проектно предложение, поясни Апостолова. Крайният срок на завършването на основния ремонт на дома е декември, 2025 г., стана ясно от думите й.

Хора с жилищни проблеми и доставчици на социални услуги посетиха приемния ден на заместник-кмета Снежана Апостолова

По време на строителните дейности всички потребители ще бъдат преместени в подходящи помещения на територията на община Варна, обясни още Апостолова.

Искам да разсея всички слухове и категорично да заявя, че няма да има затваряне на услугата за хора с увреждания и преместване на потребителите, обясни директорът на дома Валентин Пранджев. Той поясни, че в Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ има две услуги. Едната от тях е Дом за стари хора с капацитет 100 места, чиито потребители към момента са 70.

Втората услуга е Дом за пълнолетни лица с физически увреждания, с капацитет 40 места, като към момента потребителите са 33-ма. Персоналът за двете услуги е 68 човека. И в двете социални услуги има лекар, медицински сестри и рехабилитатор, но това не е хоспис, обясни Пранджев.

Заместник-кметът Снежана Апостолова започва посещения на общинските центрове за социални услуги

Комплексът има сключен договор за доставка на специализиран микробус с шест седящи места и две за инвалидни колички за хора с увреждания, каза още директорът на дома.