Община Варна разпореди стриктен сутрешен филтър в детските градини и ясли

На общинските звена бе разпоредено да изпълняват предписанията на РЗИ
Община Варна разпореди стриктен сутрешен филтър в детските градини и ясли
Източник: Пресцентър на Община Варна

Във връзка с обявената грипна епидемия от 25 януари до 31 януари, е разпредено на всички общински звена стриктно да изпълняват предписанията на РЗИ. Това обяви по-рано днес Снежана Апостолова – заместник-кмет по въпросите на здравеопазването в Община Варна.

Училищата във Варна остават в редовен режим на обучение. При над 30% заболеваемост, всяко училище може да прецени индивидуално да прекрати занятията, напомни Апостолова.

Директорите на детски градини и ясли са уведомени, че трябва да провеждат стриктен ежедневен филтър в детските заведения и да не допускат заболели деца. Не трябва да се допуска и смесване на групи и провеждане на общи мероприятия. Необходимо е още да се извършва често проветряване на помещенията и засилена текуща дезинфекция на повърхностите, миниум два пъти на ден. Родителите няма да се допускат до вътрешните помещения на територията на детските заведения.

Общинските лечебни заведения също са уведомени да приведат в изпълнение изготвените планове за грипни епидемии. Преустановяват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и специализираните институции за предоставяне на социални услуги на деца и възрастни.

Препоръчително е носенето на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба от всички лица, които се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и други, се посочва още в заповедта на РЗИ.

Забраната не се отнася за улици, площади, градини и паркове. Препоръчително е лица с проявени симптоми на грип и остри респираторни заболявания да не се допускат до работното си място.