Заместник-кметът Пламен Китипов и проектанти ще представят пред варненци проекта за булевард "Цар Освободител"

Общественото обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план на булеварда ще се проведе днес, 24 април 2024 г., от 17:00 часа в зала "Пленарна" в Община Варна
Заместник-кметът Пламен Китипов и проектанти ще представят пред варненци проекта за булевард "Цар Освободител"
Източник: Пресцентър на Община Варна

Заместник-кметът по строителството и инфраструктурата Пламен Китипов и членове на проектантския екип ще представят пред варненци инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител".

Общественото обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на булеварда от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" е организирано от Община Варна и ще се проведе днес - 24 април 2024 г., от 17:00 часа в зала "Пленарна".

Лятно работно време - Обекти в системата на Регионален исторически музей - Варна

Съгласно приоритетите в Общия устройствен план на Варна, реализацията на бул. "Цар Освободител" е на второ място по важност за града след продължението на бул. „Васил Левски“. Това е една от най-натоварените пътни артерии в града, включително и от транзитно преминаващи автомобили. В част от него движението се осъществява само по една пътна лента. Затова и пропускателната му способност е почти изчерпана.

В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар Освободител“ с улици и булеварди от първостепенната улична мрежа да бъдат реализирани на две нива с еднакви пътни възли тип „Диамант“. Това са връзките на бул. „Цар Освободител“ с пресичащите го бул. „Константин и Фружин“, ул. „Атанас Москов“, бул. „Янош Хуняди“, бул. „Република“, бул. „3-ти март“/ул. „Вяра“, ул. „Поп Димитър“, бул. „Христо Смирненски“.

В плана е заложена и градска железница северно от бул. „Цар Освободител“, където са предвидени и места за спирки на градския транспорт, както и 6 пешеходни надлеза.

Първо заседание на новия Съвет по въпросите на социалните услуги

Целта на проекта е да се създаде възможност за дългосрочно планиране на инвестиционните намерения на Община Варна и да се отговори на обществените потребности за изграждане на устойчива градска среда.

По време на общественото обсъждане утре гражданите ще могат да зададат своите въпроси и да изкажат мнение по представения проект.
Всички материали за него са достъпни на адрес:  https://varna.bg/bg/2377