Какво показва проверката на БАБХ заради случаите на салмонелоза сред деца във Варна?

 Какво показва проверката на БАБХ заради случаите на салмонелоза сред деца във Варна?
https://www.moreto.net/

В нито един от регистрираните случаи на салмонелоза във Варна и областта през изминалата седмица не се установява, че храната, предлагана за консумация на децата в детските гради е източник на инфекцията. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните във връзка с 25 – те заболели деца от различни възрасти и групи в детски градини на територията на град Варна и областта.

Агенцията е извършила съвместно с РЗИ – Варна необходимите епидемиологични проучвания за установяване на възможния източник на инфекцията. Извършена е проверка както в детските градини, така и в обектите, приготвящи и доставящи храни в тях.

Установено е, че наличните суровини, които са използвани при приготвяне на храните са от регламентирани доставчици, съпроводени са с необходимите документи за безопасност и произход, съхранявани са при указания от производителя температурен режим и са в срок на годност.

За лабораторно изпитване са взети и изпратени проби от яйца и птиче месо, като резултатите показват отсъствие на салмонелни бактерии. Изследвани са и отривки от работните помещения, от оборудването и от ръцете на персонала на обектите, приготвящи храни – няма наличие на патогенни микроорганизми.

Снимка: https://www.moreto.net/