Фонтаните във Варна заработват отново до средата на май

До 1 юни ще бъде изцяло подновено осветлението в Морската градина, докладвано бе на седмичната оперативка в Община Варна
Фонтаните във Варна заработват отново до средата на май
Източник: Пресцентър на Община Варна

От 1 до 15 май ще бъдат пуснати всички фонтани във Варна, в това число и този на площад „Независимост“. Това докладваха от фирмата, която поддържа съоръженията, по време на редовната оперативка на всички административни звена в Община Варна. Фонтанът до сградата на Общината има нужда от по-сериозен ремонт, не само от поддръжка, за което е назначено обследване, стана ясно на сутрешната среща.

В същия период след надлежна проверка поетапно ще бъдат пуснати и градските чешми, включително тези в Морската градина. Кметът Благомир Коцев нареди проверка на чешмата на крайбрежната алея под сцена „Раковина“, възможностите за възстановяване на арката и водоподаването към нея.

Договорите за пътна поддръжка са подписани и започва поетапната рехабилитация на улици, като приоритетните участъци са посочени от съответните райони. От общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ увериха също, че на 1 юни Морската градина ще свети с подменено осветление.

По време на срещата стана ясно още, че лятното зацветяване на парка започва след Гергьовден със сезонни растения, а през есента ще се приложи проектът за озеленяване с многогодишна растителност. Представителното зацветяване на булевардите „Княз Борис I“, „Мария Луиза“ и „Владислав Варненчик“ също започва след великденските празници.

По график се извършва и косенето във всички райони на общината, докладваха на оперативката. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път тази година.

Сформират три работни групи в подкрепа на Консултативния съвет по туризъм към кмета

Още тази седмица започва поетапното почистване на спирките на градския транспорт, а след празниците много от тях ще бъдат ремонтирани, информира заместник-кметът Диан Иванов, в чийто ресор е общинската собственост. Кметът Коцев поиска от районните администрации списък на подлезите, които да бъдат приоритетно заложени в списък за рехабилитация на осветлението, да бъдат измити и пребоядисани по примера на подлеза на автогарата.

Кметът възложи още да се сформира работна група, която да обследва всички асансьори и платформи за хора в неравностойно положение, да направи анализ на договорите за поддръжка и да състави цялостен доклад за състоянието на съоръженията, повечето от които към момента не работят. 

Друга работна група от няколко общински дирекции ще се занимава с колелетата и тротинетките, които се отдават под наем и се разполагат върху общинска собственост. Към момента общината не е издавала разрешение за извършване на търговска дейност, стана ясно по време на оперативката.

Заместник-кметът Пламен Китипов и проектанти ще представят пред варненци проекта за булевард "Цар Освободител"

Наредено беше още да се види състоянието на обществените тоалетни, възможностите за отдаването им на концесия и привеждането им в унифициран вид, включително на тези в Морската градина.

Близо 150 тона отпадъци са извозени към сметището в село Вълген по време на кампанията за почистване на Варна, отчетоха от екоотдела на Общината. Кметът Коцев съобщи, че почистващата фирма е поела ангажимент през летните месеци да мие пешеходната зона, водеща до Морската градина, два пъти седмично.