Последен шанс за учениците да завладеят космоса със Space Camp Turkiye 2024

Крайният срок за прием на творби е 10-и март 2024 г
Последен шанс за учениците да завладеят космоса със Space Camp Turkiye 2024
Източник: Пресцентър на Община Варна

Българските ученици имат уникална възможност да се включат в космическото приключение на Space Camp Turkiye 2024, което ще се проведе това лято в Измир, Турция. Срокът за изпращане на творбите е до 10-и март, а победителите ще спечелят шанса да прекарат незабравимо време в един от най-иновативните космически центрове в света.

Според правилата на конкурса в него участват ученици на възраст между 11 и 15 години, като някои от тях могат да спечелят и стипендия. Space Camp Turkiye е единственият учебно-тренировъчен лагер за Европа, Азия и Близкия Изток, където младежите могат да развият своите умения в областта на науката, технологиите и лидерството.

Темите на конкурса за 2024 година са вълнуващи и вдъхновяващи. Участниците могат да избират между създаването на рекламна кампания за космически туризъм, представяне на първото училище в Космоса или разглеждане на бъдещето на изкуствения интелект в космическите изследвания.

Център за творческо обучение е дългогодишен партньор на Space Camp Turkiye и координатор на програмата за цяла България. Всяка година осигурява пълни и частични стипендии за най-добре представилите се в конкурса ученици с подкрепата на спонсори и общини-партньори.

Програмата на Space Camp Turkiye е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. 

За 2024 година квотата за български участници е 200 деца и младежи.

Кандидатурите се изпращат чрез онлайн формуляр.