Откриха нов вид деменция, 40% са застрашени. Опитват да я спрат с лекарство за сърце

С научен консенсус световната неврология нарича новата деменция лимбично-преобладаваща свързана с възрастта енцефалопатия TDP-43
Откриха нов вид деменция, 40% са застрашени. Опитват да я спрат с лекарство за сърце

Деменцията – както и да е била наричана – е позната от древността, но продължава да е източник на изненади. Последната е откриването на нов вид на опустошителното заболяване. А той се оказва и неочаквано широко разпростаранен.

Деменцията – от латинското demens, което означава без ум, е поставена в научен контекст през 1906 г., когато немският психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер прави един от най-големите пробиви в разбирането за болестта досега. Той изследва мозъка на починалата на 50 г. Огюст Детер, която страдала от проблеми с паметта, обърканост, загуба на способност за разсъждения, параноя и агресия. Алцхаймер открива специфично увреждане на мозъчната кора, което логично се свързва със симптомите на прогресивното тежко оглупяване. Три години по-късно този разграждащ личността тип деменция е дефинирана и наречена на д-р Алцхаймер. Повече от век обаче няма лечение на заболяването въпреки неколкократните големи надежди за лекарства в клинични изпитвания. И отгоре на всичко това се оказва, че болестта на Алцхаймер си има имитатор – нов вид деменция със сходни симптоми, но с принципно различен биохимичен механизъм. Открива се натрупване на белтъка TDP-43 в мозъка. Докато при Алцхаймер патологията е свързана с tau протеина и бета-амилоидите.

С научен консенсус световната неврология нарича новата деменция лимбично-преобладаваща свързана с възрастта енцефалопатия TDP-43 (Limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy, LATE).