Китай с нов рекорд по внос на въглища през 2023-та

Все пак някои анализатори смятат, че тазгодишният внос може да спадне от рекордно високото ниво от 2023 г.
Китай с нов рекорд по внос на въглища през 2023-та

Вносът на въглища в Китай е нараснал с 61,8% до рекордно високо ниво през 2023 г., показват данни на митниците, цитирани от Ройтерс. Сред причините са възстановеното търсене на стоки след пандемията от COVID-19, както и това, че потребителите са се насочили към внос поради нарастващите цени и влошеното качество на местните въглища.

Вносът за годината възлиза на 474,42 милиона метрични тона, най-високият в историята, според Главната митническа администрация на Китай. Това също е над очакванията на анализаторите за между 460 милиона и 470 милиона тона за цялата година.

Черно море стартира зимна подготовка

Вносът на въглища през миналия месец също е достигнал месечен връх за всички времена от 47,3 милиона тона, което е с 8,7% повече от ноември, тъй като рекордната студена вълна в много части на страната повиши търсенето на въглища.

Купувачите също са започнали да се запасяват преди празника на Лунната Нова година, който тази година започва на 10 февруари.

Китайският кабинет миналия месец възстанови митата за внос на въглища от 3%-6%, в сила от януари 2024 г. за нации без двустранни споразумения за свободна търговия и прилагащи се до голяма степен за ключови доставчици Монголия и Русия.

Снегът се завръща още тази вечер във Варна и Северна България

Въпреки това търговци коментират, че митата няма да заличат ценовото предимство на вносните въглища, което ще доведе до вероятно повторно увеличение на вноса през 2024 г. По-специално вносът на монголски въглища вероятно ще продължи да се увеличава, тъй като двете страни работиха за подобряване на железопътните връзки и опростяване на митническото освобождаване миналата година.

Все пак някои анализатори смятат, че тазгодишният внос може да спадне от рекордно високото ниво от 2023 г., ако нарастващото производство на енергия от възобновяеми източници продължи да покрива по-голямата част от растежа на търсенето на електроенергия.