Заместник-кметът Илия Коев отбеляза Деня на курсантското управление

На специална церемония на плаца на висшето заведение, ръководният състав на училището символично предаде за ден властта на курсантите - петокурсници.
Заместник-кметът Илия Коев отбеляза Деня на курсантското управление
Източник: ВВМУ

Заместник-кметът по обществения ред и сигурността Илия Коев присъства на официалната церемония по повод Деня на курсантското управление. Събитието се проведе във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" и тази година съвпада с честването на 20-годишнината от членството на България в НАТО и 75-годишнината от създаването на Евроатлантическия съюз.

На специална церемония на плаца на висшето заведение, ръководният състав на училището символично предаде за ден властта на курсантите - петокурсници. В рамките на днешния ден бъдещите лейтенанти притежават легитимното право да вземат ръководни и управленски решения в отделите и службите във ВВМУ. На мястото на началника на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров, бе избран курсант - мичман Димо Савов.

В церемонията взеха участие курсанти от Грузия, Румъния, Украйна, Нидерландия, Гърция, Северна Македония, Азербайджан и Полша. Чуждестранните студенти гостуват на варненското висше училище по повод Международната курсантска седмица, в която се включват в различни лекции, учения и спортни мероприятия.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на отбраната Иван Пейков, заместник-областният управител Огнян Рачев, ръководствата на ВВМУ и Военноморските сили, представители на Варненска и Великопреславска света митрополия, командири на военни формирования.