Варна и Шумен сключиха споразумение за сътрудничество в културата и туризма

Споразумение за сътрудничество в областта на културата и туризма подписаха областните управители Добромир Добрев и Андрияна Андреева.
Варна и Шумен сключиха споразумение за сътрудничество в културата и туризма
Източник: Пресцентър на Областна управа Варна

Споразумение за сътрудничество в областта на културата и туризма подписаха областните управители на Шумен и Варна Добромир Добрев и Андрияна Андреева. Документът бе парафиран в музея на Националния историко-археологически резерват „Плиска“, а символично старт на инициативите бе даден пред Голямата базилика в Плиска.

Каузата, по която ще работят двете администрации, е „Популяризиране на туристически обекти и дестинации, подкрепа и опазване на културно-историческото наследство на територията на област Шумен и област Варна“.

Целта е знакови за двете области туристически обекти и паметници от културно-историческото ни наследство да бъдат популяризирани и съхранени като част от дейностите за постигане на устойчив туризъм в двата региона.  

В споразумението, което подписахме има няколко пункта, в които ние ще си сътрудничим в областта на културата, в областта на историческите събития, популяризиране на паметници, които имаме в двете области, работата ни с деца. Искаме да засилим сътрудничеството и всяко едно събитие, което започва в Шумен да има опашка във Варна и обратно – всяко събитие със старт във Варна да има отзвук и в Шумен. Искаме и да покажем места, които са останали незаслужено в страни от туристическия поток

, каза на пресконференция областният управител на Шумен Добромир Добрев.

Областният управител на Варна Андрияна Андреева съобщи каква ще е първата съвместна инициатива. Тя ще се нарича “По пътя на вярата и буквите”.

Намираме се на свято място – Дом на вярата, на азбуката. Тук са символите, които дават единение и ние искаме да се обединим, за да покажем на децата и на света какво имаме. Първият проект, който ще осъществим е “По пътя на вярата и буквите”. Пътешествието ще започне от Голямата Базилика в Плиска и ще ни отведе до ранно християнския манастир “Света Богородица” в местността “Пчелина” край Варна, от където също се разпространява вярата и писмеността ни. Това искаме да покажем на децата ни – тези съкровища по нашите земи

, заяви Андреева.

Споразумението предвижда още двете институции да обменят информация, да бъдат реализирани и координирани съвместни инициативи и тематични събития в общините, част от област Шумен и област Варна, да бъдат организирани работни срещи и дискусии за развитие на туризма, да бъде оказвано съдействие и подпомагане на дейности на различни организации, насочени към развитие на туризма и опазване на културно-историческото наследство на територията на област Шумен и област Варна.