ТМПЦ-Варна представя Кармина Бурана на фестивала "Варненско лято"

Концертното изпълнение ще е на 12 юни, на Основна сцена на Драматичния театър в морската столица
ТМПЦ-Варна представя Кармина Бурана на фестивала "Варненско лято"
varnae.bg

Държавна опера - Варна ще се включи в паралелната програма на Международния театрален фестивал "Варненско лято" с концертното изпълнение "Кармина Бурана". То ще е на 12 юни от 19 часа на Основна сцена на Драматичния театър в морската столица.

Публиката ще има удоволствието да чуе в концертно изпълнение "Кармина Бурана" - великата кантата на Карл Орф за сопран, тенор и баритон, детски хор, голям хор и оркестър, написана през 1937 г. Буквалното значение на заглавието е "Песни от Бойерн" – областта, където са намерени средновековните ръкописи, вдъхновили композитора. Става дума за уникална светска поезия на анонимни автори от ХІІ и ХІІІ в., възпяващи радостта от любовта и виното, красотата на настъпващата пролет и променливия характер на човешката съдба.

"Кармина Бурана" 2024 г. е съвместен проект на Държавна опера Варна и МТФ "Варненско лято". Гостуват артисти от Националната опера и балет на РС Македония, които заедно с изпълнителите от хора и оркестъра на Държавна опера Варна и Варненската детско-юношеска опера ще пресъздадат зашеметяващата енергия, вложена от композитора в творбата. Под диригентската палка на Бисера Чадловска и режисурата на Деян Прошев, в соловите партии ще се изявят изгряващата световна звезда, дебютирала вече в Миланската скала – сопраното Александрина Михайлова, тенора Александър Баранов и баритона Иво Йорданов.

Според маестра Бисера Чадловска най-голямото предизвикателство за диригента е да се улови есенцията на силата на тази музика.

"Неслучайно "Кармина Бурана" е една от най-популярните музикални творби, писани някога. Откъси от нея звучат в безброй филми, събития, реклами и какво ли още не. Ако има творба, позната на огромна част от хората по света, това без конкуренция е "Кармина Бурана". Невъзможно е нейната мощ да не ви докосне."

Бисера Чадловска отбелязва също, че най-тежка е задачата на хора, който изпълнява основна роля в творбата. Самата кантата е написана на три езика - латински, немски, който се говори в късното Средновековие, и старофренски. "Разбира се, никак не е лесно да се пее на три изчезнали езика, които скоро никой няма да познава", обръща внимание тя.

Бисера Чадловска коментира, че всеки път, когато работи с оркестъра на Държавна опера Варна се радва на топло посрещане и висок професионализъм.

"Вярвам, че популярността на "Кармина Бурана" и този път ще препълни залата и ще завладее публиката със своята емоция", убедена е маестра Бисера Чадловска.