Павел Попов: Увеличаваме парите за култура, всички фестивали на Варна са подсигурени финансово от общината

Увеличение в бюджета за 2024 г. сме предвидили и по трите направления от моя ресор - и за образованието, което е приоритет, и за културата, и за спорта. Всички други твърдения са спекулации и не отговарят на истината, обясни заместник-кметът
Павел Попов: Увеличаваме парите за култура, всички фестивали на Варна са подсигурени финансово от общината
Източник: Пресцентър на Община Варна

Бюджетът за фонд „Култура” към Община Варна ще бъде увеличен почти двойно за тази година са заложени 1,8 млн. лева. От тях 1,6 млн. лв. са за пряко отворени проекти, а останалите 200 000 лв. – за самодейно изкуство. Ще бъдем принципни и внимателно ще подходим при подбора на проектите. Това заяви заместник-кметът на Варна по образование, култура и спорт Павел Попов по повод проектобюджета за 2024 година.

25,8 млн. лв. са заложени в проектобюджета във функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“, каза още заместник-кметът. Той поясни, че всички фестивали на Варна са подсигурени финансово от общината. През тази година са предвидени повече средства за естетизация на градската среда, каза още Попов.

По негови данни, предстои да приключи ремонтът на Филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“. Проектът беше в риск, поради забавяне на дейностите и занижен контрол, но общината запази европейското финансиране, като разчитаме и на мобилизацията на строителя, посочи Попов, подчертавайки, че вече се правят оперативки на работната площадка на ежеседмична база.

Попов обобщи още, че увеличение в бюджета за 2024 г. е предвидено и по трите направления от неговия ресор - и за образованието, което е приоритет, и за културата, и за спорта. Всички други твърдения са спекулации и не отговарят на истината, категоричен бе той.

В Индикативната програма за общински проекти на Министерството на финансите, гласувана с държавния бюджет за 2024 г., Община Варна получи финансиране и за още три градски обекта, свързани с култура и отдих.

Средствата са предназначени за реконструкция и основен ремонт на прилежаща сграда към Художествен музей „Георги Велчев“ с цел създаване на Арт-център на стойност над 505 хил. лв.;

Проектиране и изграждане на зона за обществен отдих в района на т.нар. “Дупка“ – на стойност 1 млн. лв. 

Третият обект е изработване на инвестиционен проект „Консервация, реставрация, социализация и експониране на Аспарухов Вал

, на стойност около 200 хил. лв., обясни Попов.