Община Варна залага с 34% повече средства за инвитро програмата от изразходваните през миналата година

Корекции в бюджета и неговото разпределение винаги могат да бъдат направени и пари за повече инвитро бебета във Варна винаги ще се намерят
Община Варна залага с 34% повече средства за инвитро програмата от изразходваните през миналата година
Източник: Пресцентър на Община Варна

391 663 лева са отделени за инвитро процедури за двойки с репродуктивни проблеми в проектобюджета във функция „Здравеопазване“ за 2024 година. Средствата са с 34,1% повече в сравнение с реално изразходваните от предходната година. Това заяви заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности Снежана Апостолова. С това тя опроверга информация на общински съветници, че Общината е намалила средствата за двойки с репродуктивни проблеми за настоящата година. Парите като индикативна стойност са по-малко от заложените през 2023 година, но реално са повече на база изразходваните средства, обясни Апостолова.

По-рано днес темата коментира и заместник-кметът Христо Рафаилов, който уточни, че корекции в бюджета и неговото разпределение винаги могат да бъдат направени и пари за повече инвитро бебета във Варна винаги ще се намерят.

По данни на зам.-кмета Апостолова Община Варна осигурява общо 580 000 лева за подпомагане на граждани, което е с 5,2% повече спрямо отчета за предходната година. Освен средствата, заложените за инвитро процедури, налице са и 188 337 лв. предназначени за еднократна помощ за лечение на граждани. 

Община Варна залага 38,8 млн. лв. за здравеопазване в проектобюджета за 2024 година. Средствата са с 1,8 млн. лв. повече в сравнение с първоначалния бюджет за 2023 година.

Парите за здравеопазване тази година са за издръжката на 12 варненски детски ясли, 3 детски кухни и 23 броя разливочни пункта за храна към тях. Включени са средства и за пълното обслужване на седемте здравни медиатора, както и общинските предприятия „Комплекс за детско хранене и „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“. Ще продължат да работят и 112 здравни кабинети в детски градини и училища, обобщи още Апостолова.

В момента документът се разглежда на заседания на комисиите към Общинския съвет и предстои да бъде одобрен на сесия.