Георги Костов: Моделът Коцев не успява да доведе до обединение на града

Георги Костов: Моделът Коцев не успява да доведе до обединение на града
https://novavarna.net/

Днес, в предаването „Активни Варненци“, Николай Танчев ни среща с Георги Костов. Той е сред големите организатори на информационни платформи във Варна. Той инициира обществени срещи, дискусии, форуми, европроекти, председател е на сдружение „Непознатите“. Занимава се с обществени дейности и политика. Застъпник е на културно-историческото наследство и опазването на източниците на духовност и родна идентичност. 

Казваме здравейте на г-н Костов. Искаме да знаем какви културно-духовни паметници ще ни представите в скоро време?

Здравейте, господин Танчев. Във връзка с културно-историческото наследство на Варна, в медията преценихме, че е добре да направим едно предаване, или по-скоро подкаст, който ще ни срещне с различни варненци, които ще представят „Непознатата Варна“ или места и събития от Варна, за които се знае много малко. Предстои предаването да бъде пуснато в най-скоро време. В него ще се разказва за различни точки от града, аязмота (извори), други културно-исторически места или исторически събития, които са се случили в нашия град.

Надявам се да бъде интересно за всички в града предаването „Непознатата Варна“. Вие сте, освен това, граждански активен, но с критично мислене към местните управници. А според Вас какви трябва да са ценностите сред тези наши управници?

Основното, което е като ценност е, че не трябва да виждат развитието на града в черно-бял цвят. Разбира се, има много проблеми, които трябва да бъдат решени и много предизвикателства, които предстоят пред местната управа. За да се решат, най-добрият път за всички е разбирателството, компетентността и критичното мислене и даването на доверие без правилни, добри позиции, без информираност, фактология. Това, че някой изглежда добре и е достатъчно добре приет в обществено, не означава, че той може, разбира и знае как да се решат определени проблеми. Напротив, колкото повече критично мислене има в нас като общество, толкова повече решенията, които ще бъдат взети, ще бъдат с по-дълготраен ефект ще бъдат по-добри за всички нас.

Вие идентифицирате някакви несправедливости ли?

Идентифицирам модела на управление КОЦЕВ, който почна след модела на управление „Портних“, за който имаше обществено недоволство. Моделът „Коцев“ не успява да доведе до обединение в града и до една посока на развитие, която всички ние гражданите желаем. Напротив, виждаме, че новата администрация вижда всичко в черно-бяло и че има добри и лоши. Добри и лоши няма, когато трябва да се взимат решения. А основната работа на една власт е да взима решения. Добри или лоши, те трябва да се взимат своевременно. Това е много по-важно, отколкото да не бъдат взети решения, които всички ние очакваме. И ние виждаме, че автобусът, който се кара, изостава. Всички ни задминават, а ние нямаме почти никакви реални и практични решения. Говорят се основно злословни теми. Теми, които искат гражданите да чуят, но не се гледат в бъдеще за развитие на града.

Умишлено, според мен лично, теми, които са свързани с инфраструктура, с европейско развитие, със социално развитие, не се поставят на дневен ред, защото са политически неизгодни. Тоест, управата в момента казва черно – бяло, добри – лоши.

Как Вие се борите с тези несправедливости?

Ами, за мен тези несправедливости първо идват от информационния Фейсбук популизъм, който върло се позиционира в момента в местната власт. Аз лично се боря с прагматизъм, с факти, с информация и с обществено мнение, което да не взема отношение, а да показва реалностите и да показва, че това, че някой има власт, не означава, че тя е абсолютно изцяло негова власт. И че този, който има власт, трябва най-вече да се съобразява със закона.

Разбирам, че имате нещо конкретно предвид, което Вие правите. Да ни издадете някои детайли от това, което планирате или което сте направили до този момент?

Ние правим това, което е абсолютно нормално за едно гражданско общество и абсолютно нормално за една медия. Ние задаваме въпроси.

Добре, каква е Вашата препоръка към гражданите, които са се отказали да се надяват, че може да има промяна към добро? Които са престанали да се борят като Вас за защита на добрите практики?

Моята препоръка е, че когато са се отказали, не трябва да искат нещо на среща. Ако искат нещо на среща, трябва да се борят. Това е нормално във всяка една екосистема. Посоката на растеж зависи от борбата, която ние като личности и граждани трябва да предприемаме. Това, че някой има различно мнение от нашето, не значи, че ние трябва да наложим нашето мнение. Напротив, консенсусът, разбирателството е пътят към просперитета. Всичко друго води до безсмислени противоборства, като в тези противоборства най-ощетени остават най-слабите.

Как виждате Варна, българите, България след примерно 5 години?

Варна… Аз винаги съм имал една публична кауза. За мен публичната кауза за Варна е европейско развитие на Варна, което е свързано с добрите европейски практики или публична идентификация на добрите европейски практики, чрез политика в тази област и именно политика за идентифициране на европейските проектни възможности, европейските практики, които да бъдат добре усвоени и реализирани във Варна. За тази цел просто се изиска политическа воля.

Аз винаги ще се боря и ще продължа да се боря, да бъде намерена такава политическа воля, която да покаже, че ние в крайна сметка не сме едно село, а сме европейски град, който заслужава да бъде основна културно-историческа точка в Европа, да бъде на своята висота и място. За тази цел просто е необходимо разбирателство в местното общество за конкретни задачи. Цялата, за която аз лично се боря, е европейските възможности за Варна, да се взимат и да се решават от варници, а не да се диктуват от лобистки фирми от София.

И в заключение, една препоръка към други граждански активисти, като Вас хора, които се занимават с медии и с информационно споделяне. Какво бихте ги посъветвали, чисто личностно?

Да бъдат активни, фактологични и да не се притесняват да казват това, което мислят, защото някой друг мисли нещо друго.

Снимка: novavarna.net