Френският посланик в България гостува в областна администрация

Бяха посочени и възможности за насърчава съвместните дейности и проекти в областта на висшето образование, научните изследвания и обмен на студенти по различни програми.
Френският посланик в България гостува в областна администрация
Източник: Областна администрация – Варна

Н.пр. Жоел Мейер, посланик на Република Франция в България, придружаван от г-н Люк Леви, директор на Френския институт, от Клаудия Калво, аташе по лингвистичните въпроси и образователното сътрудничество и от полковник Пиер Пакто – аташе по отбраната, гостуваха за първи път в Областна администрация – Варна. Те бяха посрещнати от областния управител професор Андрияна Андреева и двамата заместник областни управители Антоанета Петрова и Огнян Рачев. Гостите бяха придружени и от почетния консул на Република Франция Недялко Неделчев.

След като се запозна с основните предизвикателства пред работата на Областна администрация – Варна и областния управител, посланик Мейер посочи целта на официалната среща, посветена на установяване на широко икономическо, образователно и културно сътрудничество между региона на Област Варна и Република Франция.

Директорът на Френския институт в България г-н Люк Леви, чиято мисия е да изгражда мостове на европейско ниво между България и Франция представи някои направления, които институтът развива у нас. Сред тях е насърчаването на изучаването на френски език, стимулиране съвместната работа в областта на изкуството, насърчаване на обмена във висшето образование, науката и изследванията и изграждането на връзки и практики за съвместна работа с институциите, местните общности и гражданското общество.

Община Варна: Лицата, които подлежат на облагане с патентен данък, подават данъчна декларация до 31 януари

В разговора стана въпрос за изключително високо ценената работа на Алианс Франсез във Варна, който е с близо 120 годишна история и е едно от осемте представителства на Алианс Франсез в България, с които институтът работи.
Службата за езиково и образователно сътрудничество на Френския институт следи и за дейността на двете учебни заведения с френски образователни програми, по-специално Френския лицей „Виктор Юго“ в София и Международното френско училище във Варна.

В хода на разговора бяха посочени и възможности за насърчава съвместните дейности и проекти в областта на висшето образование, научните изследвания и обмен на студенти по различни програми.

В края на визитата, гостите разгледаха и изложбата с картини на децата – творци от област Варна, които се включиха в инициативата „Бъдещето на моя
град“.