България победи Северна Ирландия в Лигата на нациите

Националите ни оглавиха своята група в турнира с актив от 4 точки
България победи Северна Ирландия в Лигата на нациите
https://varnae.bg/sport-futbol/bulgariya-pobedi-severna-irlandiya-v-ligata-na-naciite-4063

България спечели с 1:0 домакинския си сблъсък срещу Северна Ирландия от най-новия турнир на УЕФА Лига на нациите. Националите ни постигнаха успеха пред препълнените трибуни на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. Над 14 000 зрители аплодираха изявите на българските футболисти, които остават непобедени под ръководството на треньора Илиан Илиев. Единствения гол, който бе достатъчен за победата над Северна Ирландия отбеляза капитанът на България Кирил Десподов, на два пъти и гредите спасиха гостуващия отбор от повече попадения във вратата му.

Националите ни влязоха със самочувствие в мача и още в 3-тата минута бяха близо да открият резултата. Хубав удар с глава на Георги Костадинов бе отбит, след което топката отиде към Живко Атанасов, който стреля, а вратарят на Ирландия отклони с глава, след което топката се отби от гредата и излезе извън очертанията на вратата.

В 26-ата минута играчът на Ливърпул Конър Брадли опита да порази българската врата с шут от разстояние, но не успя да затрудни Димитър Митов.

Четири минути по-късно бе отсъден пряк свободен удар за България след изключително грубо нарушение срещу Радослав Кирилов пред полето на съперника. Зад топката застана капитанът Кирил Десподов, който отлично прехвърли стената, но изстрелът се отби в десния страничен стълб на Пийкок-Феръл, като гредата за втори път от началото на мача спаси вратата на Северна Ирландия.

Осем минути преди края на първото полувреме Живко Атанасов и Алекс Петков не комуникираха добре в българската отбрана и това спомогна на Айзък Прайс да излезе сам срещу Митов. Играчът на Стандард Лиеж шутира, но встрани от вратата.

България успя да открие резултата в 40-ата минута. Алекс Колев се придвижи отлично и открадна "под носа" на Балард, последва успореден пас към Десподов, който от няколко метра изпрати топката в опразнената врата на Северна Ирландия - 1:0 за "лъвовете".

Съперникът можеше да върне попадението малко след това. Шей Чарлс центрира през двама български бранители от аутлинията и след рикошет тя затрудни Митов, който реагира добре и спаси. Малко след това Брадли центрира към Даниел Балард, ала ударът му с глава отлетя в трибуните.

В 68-ата минута северноирландците стигнаха до нов страхотен шанс за изравняване, след като Шейн Лейвъри задмина Живко Атанасов и шутира, но Димитър Митов реагира великолепно и опази вратата си суха.

Илиан Илиев отговори с поредица смени, за да освежи играта на България, като първо Алекс Колев отстъпи мястото си на тарана на Спартак (Варна) Ахмед Ахмедов, а след това Здравко Димитров замени Радослав Кирилов и опитният халф на Черно море Васил Панайотов влезе в игра на мястото на бившия си съотборник в тима на варненци Мартин Минчев. Четвърт час преди края на двубоя се наложи принудително да бъде заменен и капитанът на "трикольорите" - Кирил Десподов, като а на негово място се появи Станислав Иванов. Лентата отиде на ръката на Илия Груев, след като и Георги Костадинов отстъпи мястото си на Симеон Петров.

Три минути преди края на редовното време Джамал Люис даде хубаво центриране към Шейн Лейвъри, който отправи удар с глава, но не притесни Митов. В добавеното време на срещата отборът на Северна Ирландия упражни натиск в опит да изравни резултата, но България съхрани преднината си и записа първа победа в актуалното издание на турнира Лига на нациите.

По този начин България излезе на лидерската позиция в своята група след първите два изиграни мача, с актив от четири точки. Абсолютно същият актив и показатели има и отборът на Беларус, срещу когото националите ни записаха нулево равенство преди броени дни в Унгария. Така България продължава серията си от осем поредни мача без загуба под ръководството на опитния варненски специалист Илиан Илиев и неговия екип.

Следващите срещи на националите ни са в средата на октомври, когато България ще приеме Люксембург на 12-и, а три дни по-късно ще гостува на Северна Ирландия в Белфаст.