Благомир Коцев: Ще заложим много средства в бюджета на Варна за осветление през тази година

Благомир Коцев: Ще заложим много средства в бюджета на Варна за осветление през тази година
Източник: Пресцентър на Община Варна

Хърватски и турски инвеститори вече са готови да преместят свои производства във Варна, посочи кметът в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ снощи, като съобщи за проведени срещи с тях

Ще заложим много средства в бюджета на Варна за осветление през настоящата година. Осветлението, чистотата, презастрояването и Морската градина са основна тема на сигналите на гражданите към мен. Това заяви в ефира на „Денят с Веселин Дремджиев“ снощи кметът на Варна Благомир Коцев.

Благомир Коцев: Планираме изграждането на нов приют за безстопанствени кучета

Имаме саботажи на терен по поддръжката на уличното осветление и сме задвижили съвместни действия с МВР и Общинска полиция, посочи той и добави, че ще се монтира видеонаблюдение на невралгичните точки с подозрително много повреди. Кметът уточни, че това ще са 24 точки, вместо планираните 16, свързани със саботажи, а не с рутинна техническа неизправност. Той каза още, че договорите на фирмите по поддръжка на уличното осветление са изтекли на 31 декември, без да бъде уведомен кметът за това, като недобросъвестното отношение на съответните служители няма да остане без последици.

По думите му чистотата е другият голям проблем в града, като през целия ден е имал поредица от срещи по темата. Имаме разбирането на сметосъбиращата фирма за оптимизиране на процеса с почистването и извозването на отпадъците, каза кметът, като съобщи, че договорът с фирмата е наследен от предходното управление и е сключен със срок до 2026 г.

Коцев обяви, че се правят усилия за системно решаване и на проблема с колите в Морската градина и че той и в лично качество е против да движението на автомобили там. По думите му, изграждането на буферни паркинги по периферията на Морската градина е част от решението на проблема, който е наследен и е от години.

Голям е проблемът с презастрояването във Варна, резултат на десетилетия издавани разрешителни, подчерта още Коцев и добави, че общината започва дълъг процес по промяна на ОУП като законен начин презастрояването във Варна да бъде трайно решен казус. Като първа стъпка той посочи, че вече е прекратена продажбата на общински имоти, но ще има поредица от още действия.

Трима нови заместник-кметове влизат в екипа на Благомир Коцев

Коцев посочи също, че се идентифицират терени за индустриална зона, за да се привличат трайно инвеститори в града. Вече разговарях с хърватски и турски компании, готови да направят свои инвестиции във Варна, съобщи още той.

Попитан за „Дупката“ кметът Коцев заяви, че със сигурност ще има широко публично обсъждане и дори местен референдум, за да се вземе решение за съдбата на това централно пространство на Варна. Акциите на Панаира са запорирани, Министерството на икономиката си ги иска обратно и аз поддържам техните действия, защото е редно да си запази държавата дела.

Тази година дружеството ще се ликвидира, за да си придобием собствеността, обясни кметът, като допълни, че в „Дупката“ има парцел от 900 кв. м. частна собственост и частните интереси не се очаква да съвпаднат с публичния интерес, което вероятно ще наложи отчуждаване с общински средства.

Не искам да налагам моето мнение, а да чуя общественото мнение. Идеите на хората са различни за това емблематично място и трябва да стигнем до решение, посочи той за „Дупката“, за която в проектите за 100 млн. лв. на Община Варна са отделени средства за проектиране на естетизацията на градската среда в района.