Община Варна подкрепя възобновяването на Международния балетен конкурс в морската столица

AАминистрацията на града ще търси начини за финансиране на емблематичния форум, очаква се той да се проведе отново през 2026 г.
Община Варна подкрепя възобновяването на Международния балетен конкурс в морската столица
Източник: Пресцентър на Община Варна

Категорично подкрепям възобновяването на Международния балетен конкурс и връщането му в културния афиш на Варна. Това заяви кметът Благомир Коцев, който заедно със заместник-кметът Павел Попов се срещнаха с наследниците на основателя на форума Соня и Димитър Димитрови. Срещата се проведе в навечерието на Деня на българския балет - 22 февруари.

В разговорите бе обсъден план за действие, чиято цел следващото издание на Международния балетен конкурс да се реализира през 2026 г. Годината ще съвпадне с едно от най-важните културни събития, организирани от Община Варна - 100 годишнината на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, обясни заместник-кметът Павел Попов.

Набелязани бяха стъпките, които предстои да бъдат предприети, за да се обезпечи финансово организацията и протичането на значимото състезание. Балетният конкурс би могъл да бъде възстановен с финансовата подкрепа на Община Варна и Министерство на културата. За целта може да се сформира постоянен екип от експерти към Общината, който да работи за балетната олимпиада.

Бяхме избрани от варненци, за да върнем престижа на града. Възстановяването на Международния балетен конкурс е неизменна част от това общо усилие. Новото ръководство на града има волята и уменията да подобри постъпленията в бюджета и да осигури нужното финансиране за конкурса, категоричен бе зам.-кметът Попов. Той подчерта, че Общината няма нужда от убеждаване за ползата от съществуването на такъв емблематичен за морската столица форум.

Международният балетен конкурс e основан през 1964 година от доц. Емил Димитров. Във времето се е превърнал в емблема на града и средище на международни звезди и бъдещи таланти. От 90-те години насам се е финансирал предимно от меценатство и спонсорство. Община Варна и Министерство на културата са осигурявали 25% от необходимите средства, обясниха наследниците. Конкурсът се е провеждал през година до 2020 г., когато е спрян поради липса на достатъчно финансиране.