„Надежда за балет“ - камерен балет за пиано и три балетни прими с премиера за Варна

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024
„Надежда за балет“ - камерен балет за пиано и три балетни прими с премиера за Варна

На 21 април Европейският музикален фестивал Варна отбелязва 90-годишнината на големия български композитор акад. Васил Казанджиев с варненска премиера на неговия първи балет.

Камерният спектакъл ще събере в Градската художествена галерия на морската столица една от най-успешните ни пианистки от новото поколение Надежда Цанова, прочутите балетни прими Марта Петкова и Десислава Стоева – Вълев, и Елена Петрова, отскоро солистка на Софийска опера и балет.

Спектакъл без аналог на българската камерна сцена очаква почитателите на изкуствата на 21 април в Градската художествена галерия Варна. Посрещнат при създаването си  с възхита от софийската публика, сега “Надежда за балет” ще има своята варненска премиера. С нея ХХ Европейски музикален фестивал Варна ще поднесе своя поклон пред приноса на автора акад. Васил Казанджиев - една от живите легенди на нашата музикална сцена, по повод неговата 90-годишнина. Интригуващото произведение на Маестро Казанджиев е камерен балет за соло пиано и три балетни прими и чрез симбиозата на музика, танц и слово изпраща посланията на надеждата като абстрактно понятие. Музикалната концепция на творбата ще бъде поднесена в интерпретацията на талантливата пианистка Надежда Цанова, танцовият прочит е работа на хореографа Арсен Мехрабян, работил за Шведския кралски балет. На сцената ще бъдат три великолепни балетни прими - прочутите Марта Петкова и Десислава Стоева – Вълев, и Елена Петрова, отскоро солистка на Софийска опера и балет. Ще има и звучащо на живо слово, което ще свърже в едно елементите на тази вдъхновяваща творба.

В дните на подготовката за варненската премиера на “Надежда за балет” пианистката Надежда Цанова сподели пред Нина Локмаджиева своята гледна точка към този многопластов спектакъл:

Надеждата в балета на проф. Казанджиев е много абстрактно понятие, свързано с балета. Това е първият камерен балет на акад. Васил Казанджиев, той го написа преди около 4 години, а преди 2 години направихме премиерата в Националната галерия. Аз изпълнявам музиката към този балет. Много съм щастлива, че Маестро Казанджиев ми се довери отново. Ние работим с него от много дълго време. Това не е първото произведение, което той създава в нашата обща работа. Той винаги е казвал, че има афинитет към балета, още от времето, когато е бил диригент в Софийската опера и балет, и много е харесвал съвременните балети на Барток. На него му допадна идеята да напише такова произведение и той много спонтанно го създаде. Музиката на маестро Казанджиев по принцип е атонална, но този път той я композира така, че да е съобразена с танца на всяка една отделна балерина. Винаги е трудно да се съчетае музиката с танца на балерината. Но тъй като не го правим за първи път, трудностите за нас са по-малко. А музиката на маестрото е прекрасна.

Балетът се състои от четири части, като в първите три всяка една балерина танцува поотделно, а в четвъртата част всички се събират заедно. Към балета е написан и текст, за който може да се каже, че изпълнява функцията на либрето. В него се описва как надеждата влиза в нашия свят, как пианото предава образа на надеждата, който пък е поет от балерината, която го превръща в танц. Всъщност всичко е свързано в едно – музика, слово и балет. Във Варна ние ще имаме огромния шанс самият създател на текста да го рецитира. Премиерата в София беше с гласа на Ицко Финци. Но сега авторът на текста изяви желание да го изпълни сам и ще пътува специално до България, за да е тук и да се включи в спектакъла.

Както знаете и Марта Петкова, прима балерина на Софийска опера и балет, и Десислава Стоева, прима балерина на Кралския Шведски балет, са на много високо ниво. Самият спектакъл е едно изключително бижу.

За мен е голямо удоволствие и съм благодарна на Европейския музикален фестивал Варна и на г-жа Мария Кондова, че ни даде възможността да представим спектакъла пред варненската публика, която цени и музикалното, и балетното изкуство. Особено имайки предвид, че тази година маестро Казанджиев става на 90 години и празнува своя юбилей. За мен ще бъде огромно удоволствие, очаквам с нетърпение датата 21 април и мисля, че варненската публика ще се наслади на нещо уникално.