Около 30% от българите през 2060-та ще са в пенсионна възраст

През 2027 година делът на хората на възраст над 65 години ще бъде почти 25% от цялото население на страната, а към 2060-а ще надхвърли 30%.
Около 30% от българите през 2060-та ще са в пенсионна възраст
Източник: ikj.bg

През 2027 година делът на хората на възраст над 65 години ще бъде почти 25% от цялото население на страната, а към 2060-а ще надхвърли 30%. Това стана ясно по време на провелата се в София кръгла маса, организирана от „Каритас България“, по проблемите на дългосрочните грижи в домашна среда за възрастните хора.

В момента хората на 65 и повече навършени години са милион и половина или 23,5% от населението, а предлаганите услуги не отговарят на голямото търсене, коментира Светлана Гьорева от организаторите на форума.

Въпреки всички извървяни положителни стъпки в създаването на среда за развитие на подкрепата за възрастните хора, трябва да направим тъжната констатация, че достъпът на възрастните хора до подходящи услуги не е гарантиран от гледна точка на наличност, на финансова достъпност. В много населени места хората нямат достъп до здравни услуги, до различни социални услуги, а много от услугите, които се предлагат най-вече в здравната сфера, са струващи скъпо и хората не могат да си ги позволят

, изтъква тя.

През 2023 година новите пенсионери са над 100 200, като броят им нараства с 2 600 спрямо година по-рано. Лични пенсии за осигурителен стаж са отпуснати на 51 600 души, а броят им намалява с 1 300.

В същото време се увеличава с 10% броят на пенсионерите с непълен стаж, като всеки четвърти нов пенсионер не е разполагал с изисквания по закон.

С повече от 5% нараства през миналата година броят на пенсионерите, получили лична инвалидна пенсия. Те с  30 500 или 35% от всички отпуснати, а средно тези хора са имали 16 години стаж. От Националния осигурителен институт (НОИ) коментират, че този ръст се дължи основно на промяната в методиката за определяне на трайно намалената работоспособност, приета в края на януари 2023-а година. Тогава се позволи към процентите инвалидност, давани за основното заболяване, да се прибавят 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания, а това води и до нарастване на разходите за пенсии.

Средната възраст на пенсиониране през 2023-а година е била 63 години и 7 месеца.

Под законоустановената пенсионна възраст – 62 години за жените, и 64 години и 6 месеца за мъжете, са се пенсионирали близо 29% от новите пенсионери.

Нараства относителният дял на хората, които се пенсионират на 67 и повече години, в повечето случаи поради недостигащ стаж. Относителният техен дял вече е близо 29%.