Очаква се летен глад за работна ръка

Проучване на Института за пазарна икономика сочи очаквана липса на работници за летния сезон у нас.
Очаква се летен глад за работна ръка
Източник: БНР

Необходим е внос на кадри отвън, изтъква пред БНР Надя Василева – председател на Българската конфедерация по заетостта. Тя обръща внимание, че процесът по внос за този сезон е трябвало да стартира доста отдавна, тъй като отнема доста време. „Вносът е решение, но трябва да бъде планиран предварително“, обяснява Василева.

Проучване на Института за пазарна икономика сочи очаквана липса на работници за летния сезон у нас. Най-критична е ситуацията в Бургаско, където се търсят 27 хиляди работници за предстоящото лято. На второ място с липса на кадри е София, където не достигат 26 700 души. На трето място е Варна, където има нужда от 25 800 работници и Пловдив на четвърто – с 18 900 души.

В много от областите профилът на търсенето е разнороден, но водещи са туризмът, търговията и транспорта.

По думите на Василева е необходима промяна в изискванията, тъй като в момента има повече от 17 различни точки, които работодателите трябва да спазят, преминавайки през процеса на внос на кадри. „Тази процедура трябва да бъде по някакъв начин подпомогната от държавата, за да може да се случва по-бързо“, обяснява още тя.

По думите й има спад в отварянето на нови позиции, като проблемът идва и от факта, че в момента има ниска безработица и няма достатъчно кандидати.

Работодателите, въпреки че имат нужда от нови кадри, те не смеят дори да отворят нови работни места, а се опитват по някакъв начин да дадат работата, която имат в повече на хората, които работят при тях

, уточнява Василева в интервю за БНР.