Финално: Ресорната комисия прие Бюджет 2024

Oбщините, които са изпуснали сроковете, ще могат да подават проектите си до месец март догодина, когато списъкът ще бъде актуализиран.
Финално: Ресорната комисия прие Бюджет 2024
Източник: БНР / Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия гласува окончателно промените в закона за държавния бюджет за следващата година, като приложи списъка с инвестиционни проекти на общините, изпратени до министерството на финансите до 12 ч. вчера. 

Общо подадените проекти за 1625 за около 3 милиарда лева. За всяка община е спазен лимитът, подчерта заместник финансовият министър Георги Клисурски.

Заместник-кметът Павел Попов: Варна подписа два договора за 800 хиляди лева да се рекламира на немския пазар

За проектите, които са в списъка, съответната община, трябва да има две неща: първото, ако е за проектиране, да има виза за проектиране и избран съответно изпълнител. Второто е, ако е за строителство, да има издадена виза за строителство и по съответната процедура по ЗОБ - избран изпълнител. С тези неща отива в Регионалното министерство, сключва договор за изпълнение и финансиране, получава до 20 процента аванс, и започва да действа по обекта. Няма други условия, освен лимитите. Март месец ще бъде допълнен, кориргиран.

За два месеца нищо няма да се случи в общините, ако някой е изтървал проект или го е подал грешно, защото два месеца са нищо. Януари почти не се работи

, обясни председателят на комисията Йордан Цонев.

Той поясни, че общините, които са изпуснали сроковете, ще могат да подават проектите си до месец март догодина, когато списъкът ще бъде актуализиран.