НОИ: Расте броят на хората, които си купуват осигурителен стаж

Миналата година над 8300 души са се възползвали от тази опция
НОИ: Расте броят на хората, които си купуват осигурителен стаж
Източник: Euronews Bulgaria

 Бройката на хората, които си купуват застрахователен стаж, последователно пораства, макар че в годините на коронавирус пандемията имаше прочут спад. Но всяка година лицата, които се възползват, са малко и малко повече. Расте и сумата, която те внасят, защото пораства и базата, върху която се пресмятат вноските за пазаруването на стаж.

Това сподели за Euronews Bulgaria Любомира Язаджиева, шеф на дирекция „ Пенсии “ към Национален осигурителен институт. Тя уточни, че за цялата 2023 година по този метод са импортирани над 31 милиона лв., а най-голямата интензивност нормално е в последното тримесечие на годината. Миналата година над 8300 души са се възползвали от тази опция, добави Язаджиева.

Днес започна изплащането на пенсиите

Този растеж ненапълно се дължи на това, че през 90-те години имаше висок дял на сивата стопанска система. Лицата, които са работили през този интервал – без контракти, без документи, без внасяне на осигурителни вноски – не са натрупали застрахователен стаж. И когато наближават пенсионна възраст виждат, че е належащо да подкрепят стажа си

, разясни тя.