Решения на общи проблеми търсят местните власти в Североизтока

Решения на общи проблеми търсят местните власти в Североизтока
Снимка: Община Шумен

Среща на кметовете и представителите на общинските администрации от големите общини в Североизтока се проведе в Шумен. 

„Като приоритет номер едно в държавната политика, който откроихме, е проблемът с водоподаването и осигуряването на питейна вода за жителите в нашите общини. Необходимо е довършването на системата „Дунав“, каза кметът на община Шумен проф. Христо Христов. 

Той добави, че благодарение на нея това лято никъде в община Разград не е бил въведен воден режим, а помпите на системата са работили само два часа.

„От осем дълбоки сондажа, които представляват основата на система „Дунав“, работят само два. Ако държавата довърши системата, това ще осигури безпроблемно водоподаване за областите Русе, Разград, Търговище и Шумен, и при нужда – Варна“, допълни кметът на Шумен.

Другата основна задача за развитието на Североизточния регион е довършването на пътната инфраструктура и по-точно на автомагистрала „Хемус“.

Обсъдени са и въпроси, свързани с туризма, заяви след срещата заместник-кметът на община Варна по туризъм, социални дейности и здравеопазване Снежана Апостолова.

„Това, което предстои, е да развием и вътрешния туризъм, освен международния. Необходими са повече информираност, общи туристически продукти и тяхното популяризиране“, каза Апостолова.

Преди Шумен срещи на кметовете от Североизтока се проведоха в Русе и Варна.